Het Kolibrie / Pyramide – Project 4: de Pyramide
De tekenaar kijkt naar een kolibrie. Hij kijkt naar de vleugelslag.
Hij denkt daarna aan spieren. Wil een spier in een biologisch organisme een beweging veroorzaken, dan wordt die spier volgepompt met bloed. Wordt de spier dikker en korter, zonder bloed wordt de spier langer en dunner. Ziedaar: beweging.
Kijken we naar die kolibrie, en zien we een razendsnelle vleugelslag. Die vleugelslag is: beweging.
Een supersnelle beweging. Om als Mens jezelf dan te bedenken, hoe snel de afwisseling tussen dikke korte spier en lange dunne spier is, pomp vol dat spiertje, pomp leeg dat spiertje.
Respect voor Moeder Natuur.
Het was voor de tekenaar de inspiratie, om uit 1 ontwerp meerdere gekleurde en/of zwart/wit tekeningen te maken over dit vogeltje en bijbehorende pyramide.
De PYRAMIDE.
Het eerste idee was om een tekening in een parabellum te maken. En vanwege die parabellum had de tekenaar een indeling bedacht, waarbij de bloemen de linkse punt uit zouden komen. En op de contra van de “dubble-art” rechts. Zodat zou lijken alsof de bloemen uit die punt zouden groeien. Nou is een lijst parabellum maken helemaal niet zo eenvoudig. Het kan op veel machines wel, maar meestal wordt er 90 graden gebruikt en dan verroest het gedeelte van de machine onder afwijkende hoeken en soms doet hij het dan helemaal niet meer. Dan is de tekenaar weer even timmerman en moet hij met de hand lijsten maken. Kost tijd en geld. Komt wel, maar niet direct.
Tenslotte is daarom de Kolibrie/Pyramide-serie ook rechthoekig uitgevoerd. Vraagt natuurlijk een andere vlakverdeling. En dat ging weer lijden naar een andere achtergrond.
Achtergrond Pyramide:
Moest iets uitzonderlijks worden. Toen kwam de tekenaar op een pyramide naar voorbeeld van de “kubus” van Esher.
Een pyramide met “atoomringen” en een soort “knus huisje”. Als de waarnemer goed kijkt, ziet hij, dat de hoeken van de pyramide niet kloppen. Het kan wel zo getekend worden, maar in realiteit kan het zo niet gebouwd worden. Optisch bedrog. Zulke dingen deed Esher ook. Dus wat hij met zijn kubus deed, wilde ik met een pyramide doen. Het huisje hangt eigenlijk in of tussen de ribben van de pyramide. Maar toch ook weer niet. Er zijn meerdere uitvoeringen van deze pyramide-tekening gemaakt. Op deze site staat er nog een, waar op een andere manier met de hoeken is gespeeld en op die tekening heeft het huisje andere kleuren. Op deze site komt drie keer dit huisje voor (bolletje met dak en schoorsteentje, waar blad uitgroeit) 1 een paars/lila bolletje, 2 een groen bolletje en 3 een blauw bolletje.
De tekenaar noemt alle tekeningen met deze kolibrie en bloemen en de tekeningen met een losse pyramide erop “het Kolibrie / Pyramide-Project”